Bettinglexikon

När man börjar spela på sport på nätet är det många nya termer och begrepp som man behöver bekanta sig med. Här får du en lista på vanliga bettingtermer, med förklaringar.

Den här sidan är ett “levande dokument”, dvs. den kommer fyllas på allt eftersom.

Bettinglexikon

Asian Handicap
Asian handicap innebär att insatserna på hemmalaget respektive bortalaget går tillbaka vid ett oavgjort resultat. Eftersom krysset elimineras så är oddsen en aning lägre än de vanliga handikappsoddsen. Asian handicap kallas även Draw no bet.

Bank
En bank, eller banker, är det säkraste spelet i en multipel. Många spelare bygger tripplar och ännu större multiplar kring en eller flera på förhand säkra spel. Bankern ligger ofta kring ett mycket lågt odds medan de andra matcherna i multipeln är tänkta att höja oddset på spelkupongen som helhet.

Dubbelchans
Ett bet på dubbelchans är ett spelalternativ som betyder att ett bet på antingen hemmalaget eller bortalaget går in även om en match slutar oavgjort. Dubbelchans är ett populärt bet om man tror på ett visst lag, men där det ändå finns en viss chans för oavgjort.

Draw no bet
Draw no bet innebär att insatserna på hemmalaget respektive bortalaget går tillbaka vid ett oavgjort resultat. Eftersom krysset elimineras så är oddsen en aning lägre än de vanliga handikappsoddsen. Draw no bet kallas även Asian handicap.

Hedging
Hedging, eller gardering, används oftast som ett sätt att begränsa en förväntad förlust. Hedging innebär helt enkelt att man gör en bet mot det ursprungliga spelet.

Grand Salami
Grans Salami innebär att tippar det totala antalet mål i en omgång.

Handikappspel
I de flesta matcher finns en favorit och en underdog. Det är nämligen sällan som två lag är precis jämnstarka. För att jämna ut oddsen använder sig spelbolagen av handikapp. Handikapp finns i två varianter, vanligt handikapp och asiatiskt handikapp. Skillnaden mellan varianterna ligger i att risken för oavgjort är eliminerad i spel på asiatiskt handikapp.

Korrekt slutresultat
Ett bet på korrekt slutresultat handlar om att man tippar exakt resultat efter ordinarie speltid i en fotbollsmatch eller hockeymatch.

Långtidsspel
Långtidsspel kallas även vinnarspel och handlar om att gissa vilket lag eller vilken atlet som vinner en viss serie eller turnering, till exempel Premier League, VM-turneringen i ishockey eller höjdhoppstävlingen i OS.

ROI – Return of investment
Ett som användes vid statistikföring av någons spelande. Det är en förkortning för engelska ”Return of Investment”, och visar hur många procent man får tillbaka på satsat belopp.

Spelbörs
En spelbörs är en marknadsplats för odds där det är spelarna själva som sätter oddsen. Dessutom ingår spelarna vad med varandra, inte med spelbolaget. På så sätt blir oddsen lite högre på en spelbörs jämfört med på ett traditionellt spelbolag.

Värdeodds
Värdeodds, eller överodds, är odds som ligger högre än sannolikheten för ett utfall. Professionella sportbettare arbetar nästan uteslutande med värdeodds.

Comments are closed.